eddn
Prakticky se ho používalo za druhé světové války v Německu pod názvem PH-Salz do licích směsí s dusičnanem amonným. Nedostatkem ethylendiamindinitrátu je jeho hygroskopičnost.
Podle Le Rouxe (1950) tvoří ethylendiamindinitrát s dusičnanem amonným eutektikum s bodem tání asi 100 °C. Le Roux navrhuje používat místo amatolu 80/20 směsi 80 % dusičnanu amonného a 20 % ethylendiamindinitrátu.
Ethylendiamindinitrát je chemicky stálý. Při teplotě 75 °C ztrácí za 14 dnů 0,38 % váhy. Zahřátím na teplotu 350 °C nevybuchuje. Jako výbušina je silnější než tritol a kyselina pikrová, ale zase o něco slabší než tetryl. Podle Kasta (1921) lze u ethylendiamindinitrátu dosáhnout tlakem 1500 kg/cm2 hustoty 1,49. V olověném bloku dává výduť 345 cm3.
Suroviny:
100 ml Ethylendiaminu
40 ml Destilovaná voda
cca 200 ml HNO3 65 %
led,voda,NaCl popř. NH4NO3 na vytvoření lepší chladící lázně.
Výroba:
1) Do kádinky 750 ml vnořené do chladící směsi LED+NaCl (NH4NO3) nalejeme 40 ml destilované vody a do této potom přilejeme 100 ml Ethylendiamínu.V rámci toho,že Ethylendiamín je silná zásada,vznikne při slití obou kapalin reakční teplo,které může dosahovat i 70-ti st. C.Do chladící směsi přilejeme vodu a za stálehého míchání necháme tuto ochladit pod 0 st. C.Mezi tím si do druhé kádinky 500 ml ponořené v chladící směsi s vodou nalejeme cca 200 ml kys.dusičné 65%-ni a necháme ji chladit.
2) Jakmile dosáhne roztok Ethylendiamínu teplotu pod 0 st. C můžeme začít s neutralizací vodného roztoku ethylendiamínu kyselinou dusičnou a to velmi pomalím přikapáváním kyseliny do vodného roztoku a to pokud možno za stálého míchání aby se nám podařilo reakční směs uchladit pod 25 st. C.Nehrozí zde přímo výbuch,ale pokud by došlo ke styku většího množství kyseliny se zásadou,mohlo by se stát,že celý obsah vyvře a vyprskne z kádinky ven.
3) Nejprve bude reakce probíhat při každé kapce poměrně bouřlivě a to reakcí zásady a kyseliny,ale po přidání určitého množství kyseliny už bude reakce příjemnější.Jakmile bude reakce,při kapání,ustávat je nutné kontrolovat pH celeho roztoku.Výsledný roztok by měl mít pH 5 až 5,5 ne více ne méně.Pokud bude výsledný produkt zásaditý a nebo neutrální bude se rozkládat a pokud bude příliš kyselý bude se moc špatně sušit a rozklad hrozí taktéž.
4) Jakmile se pH ustálí na 5 - 5,5 jěště chvíli mícháme a jestliže ponecháme roztok v chladící lázni,začne docházet ke krystalizaci produktu,ale ovšem toto nechceme.Pokud se to stane,je nutno chladící lázeň zaměnit za lázeň temperovanou a nechat produkt opět roztát.
5) Celý obsah kádinky vylejeme na Al či smaltovaný plech a dáme sušit do sušičky (trouby) cca na 60-70 st. C.Sušení při této teplotě by mělo trvat zhruba 6-7 hodin,přičem dosáhneme odpaření přebytečné vody a celý obsah vykrystalizuje do krystalů podobných krystalům NH4NO3.Pro rychlejší sušení doporučuji obsah sem tam promíchat.
Usušený produkt skladujeme ve vzduchotěsných obalech např. láhve PET ,poněvadž je hydroskopický jako NH4NO3.
Pokud jste postupovali správně,tak jste dostali 260-270g Ethylendiamindinitrátu
ghkk
(zhulenix, 7. 12. 2012 10:35)